Hangerdő Társulat

Hangerdő Társulat

Interaktív, zenés gyermekelőadásokat játszó társulat. Célunk a családok, gyermekközösségek minőségi szórakoztatása. Tagságunk elkötelezetten közvetíti a magyar irodalom és zene értékeit azért, hogy kultúránk a felnövő generációk számára is elérhető legyen. Előadásaink, koncertjeink mindig élő zenével valósulnak meg.

Rövid történetünk

Elsőként egy Mikulás-napi előadást álmodtunk meg 2006-ban. Célunk az irodalmi értékeink átadása volt, ezért Wöeres Sándor vereseire, mondókáira építettük interaktív programunkat. Évekig csak ezt az egyetlen előadást játszottuk, s ekkor még nem hívtuk magunkat „társulatnak”. A szervezők nyomására 2009 húsvétjára elkészült a „Két vadász meg egy Nyúl”.

„Nektek gyerekelőadásokat játszó társulatot kellene csinálnotok.” – mondogatták, úton-útfélen, amerre felléptünk. Ismét a magyar irodalomhoz nyúltunk, Romhányi: Szamárfül című állatmeséinek egyedi feldolgozása lett a „Szamárfüles varázskönyv” 2011-ben, és innentől nem volt megállás! Megalapítottuk a Hangerdő Társulatot, elkészült a Jézuskaváró előadásunk, majd jeles napokra „Az ördög meséje” – utóbbi kettő a néphagyományokból, népzenéből táplálkozik.

Díszletet, jelmezt gyártunk, mesét és foglalkoztató játékokat fabrikálunk, zenét írunk és csepűrágóként szórakoztatunk országszerte és határainkon túl is. Több lábon járó mókagyárunk előadásai a felnőtteket is kizökkenti a mindennapokból.

Aktuális előadásaink

Az ördög meséje

Éheztek a pokolban Ördögék! Hogy miért? Mert az apjuk felfalta az összes zsírt. Nem volt mit enni, az Ördög felesége felzavarta férjét a föld felszínére elemózsiáért. Ment szerencsétlen minden jeles napon: farsangkor, Gergely napkor, zöld-ág járáskor, bolondok napján, virágvasárnap, húsvétkor, egész Szent Iván napjáig. Hát nem folyton pórul járt? El is verte őt a felesége számtalanszor.

Vacsorázz nálunk!

Izgalmas esemény a konyhában: főzünk! Nem is akármit! Lesz itt kérem, mindenféle fogás, nem lesz nyafogás. Leves, fő étel, desszert mind megtalálható az étlapon, és ha mindegyik odaég, jöhet a „szilvásgombócos” segítség. A séf „mindent tud”, a kukta a tökéletlen segítség, de végül mindent megold a konyhalány. Garantált a jókedv, a dalolás és a gyerekek aktivitása. Felhőtlen negyven percben a dalok, mesék, versek, interaktív játékok viszik előre a cselekményt. Az előadást egész évben műsoron van.

Két vadász, meg egy Nyúl

A történet a húsvéti nyúl kálváriája, akit két vadász üldöz. A gyermekek a Nyúllal szövetkezve rendre túljárnak a vadászok eszén. A dalok, mondókák, játékok mellett elmaradhatatlan a csoki-tojáskeresés, a locsolóvers mondó verseny, és a közös nyúlváró alvás. Az előadás hossza 45-50 perc.

Szamárfüles Varázskönyv

Negyven perces foglalkoztató előadás alapja Romhányi József: Szamárfül című műve. A varázskönyvből varázsigék segítségével a gyerekek által „ugornak” elő az állatmesék, olykor maguk az állatok…. Két vándor muzsikus, és egy bűvész-bohóc-hoppmester varázslásból játékba, mesékből gyermekdalokba vezeti a közönségét. Az előadás folyamatosan műsoron van.

Interaktív gyermekkoncert

Társulatunk jelenleg hat zenés gyermekelőadást tart műsoron. Mindegyik előadásban 7-10 különféle dal hangzik el, a legkülönfélébb interakciós lehetőségekkel, teret adva a rögtönzésnek. Maguk a dalok zenekarért kiáltottak évek óta, s 2018-ban megvalósítottuk első élő koncertjeinket. A 45-60 perces program, minden korosztályt megszólít így családi rendezvényeken rendszeresen játsszuk.

Dalfaragó

Interaktív popzenei oktatás a Hangerdő zenekarával. Társulatunk zenészei 2015-től folyamatosan valósítanak meg oktatási projekteket, melyek a popdalok szerkezetével, felépítésével, megvalósulásával foglalkoznak. Mindig az „aktuális” intézmény igényeihez igazodik a megvalósított program, amely során a résztvevők rendszerint megismerkednek az önkifejezés lehetőségeivel. A foglalkozások végén a résztvevők megalkotnak egy a közösségükre jellemző dalt, amit képesek előadni is.

Karancslapujtőn és Darányban 2015-ben egy négy alkalomból álló foglalkozást vezettek le zenészeink az Új Magyarország Központ támogatásával. Ebben az évben egy balatonkenesei egyhetes táborban a szécsényi, ároktői diákokkal dolgoztunk együtt és a karancslapujtői gyerekkekkel felléphettünk a Szegedi Ifjúsági Napokon is. 2016-ban a bólyi Montenuovo Nándor Szakközépiskolában valósítottunk meg egy négy hetes popzenei projektet, majd 2017-ben Nagypeterden is megvalósítottuk a programot, az NKA Könnyűzenei Kollégiumának támogatásával. A videóban a nagypeterdi sulidal hallható:

Baranya megyei településeken tíz állomásból álló interaktív koncertsorozatot és dalfaragó foglalkozást valósítottunk meg 2021-ben, a projekteket az NKA Könnyűzenei Kollégiuma támogatta. Magyarszéken egy öthetes popzenei oktatási folyamatot vittünk végig 2022 őszén, majd 2023 tavaszán ugyanezt a modult Somogyapátiban valósítottuk meg, a PTE ZEN támogatásával. Jelenleg a Veszprém-Balaton EKF 2023 keretein belül Zalahalápon dolgozunk egy 12 hetes 24 alkalmas populáris zenei projekten, ami három különféle dalszerkesztési mód gyakorlati megvalósítását oktatja a diákoknak és tanáraiknak.

A Mikulás és a Krampusz Kalandjai

Kétszereplős interaktív gyermekelőadás, ami a december 06-odikai Szent Miklós naphoz kapcsolódóan minden évben előadásra kerül. A gyerekek aktív szereplői az eseményeknek, alakítják a történetet, dalokban, és játékokban vesznek részt. Az előadás hossza 45-50 perc, melyben benne van az ajándékosztás is.

Jézuskaváró

A Hangerdő Jézuskavárója igazi adventi hangulatot varázsol. Egy mesélő (aki egyszerre hat pásztort játszik, meg egy farkast, és egy egész báránycsordát), elmondja Nektek hogyan is volt az …Na tudjátok amikor megszületett az a …. Na tudjátok, hogy ki? Naaa, az … Közben meg muzsikálnak, táncra perdülnek, játékból lesz móka, aztán pásztorkodás.

facebooklogo
youtubelogo

Kontakt: Koch Ivett 06/20-433-7699 hangerdotarsulat@gmail.com

Hozzászólások lezárva.