2010

2010

 

Magyar Kultúra Napja – Kozármisleny

A Magyar Kultúra Napját 2010. február 01-én közösen a Diabelli Alapítvánnyal rendeztük meg, Kozármislenyben. Rendezvényünk minden korosztály számára biztosított kulturálódási lehetőséget. A tanuló réteg számára ismeretterjesztő jelleggel szolgált a Pécsi Vígságtévők előadása a Nemzeti Himnuszunk keletkezéséről. Az ismeretszerzés több oldalról támogatott (történelem, irodalom, zene, képzőművészet) volt, ezért nyomot hagyott az ifjúság kulturális életében. A szülők a délutáni programokon a magyar kultúra szellemiségével szembesülhetnek saját gyermekeik előadásában. A civil szervezetek számára életre hívott konferencia és fórum folytatása volt az ifjúsági programnak, de már felnőtt szinten. Lehetőséget biztosított helyi szervezeteknek a fennmaradásra, a továbblépésre, a civil összefogásra. A nap zárásaként Radnóti Miklós születésének 100. éve alkalmából a Sound-World Music különleges irodalmi-zenés programot mutatott be „Nem tudhatom” címmel. A zenekar tagjai: Édelmann Szofi – ének, Stangl-Bokor Viktória – ütőhangszerek, Károly Zoltán – nagybőgő, Büki Richard – gitár. Az előadáson közreműködött Zayzon Zsolt a Pécsi Nemzeti Színház színművésze.

 Himnusz

KeresztHuzat Társulat: Francia rúdugrás

Felolvasószínházi előadás 2010. február 15-én a pécsi Dominikánus Házban. A „könnyed, pikáns bohózat” hat emberről szól – férjekről és feleségekről, akik különböző nehézségek és félreértések árán lesznek egymáséi. Emellett beletekintünk házasságok bugyraiba, rácsodálkozunk a pszichológia mindenhatóságára, és még azt is kiderítjük, hogy milyen küzdősport a francia rúdugrás. Mohácsi István három felvonásos komédiáját előadta a KeresztHuzat Társulat: Ákos: Pál András; Zsuzsa: Herczeg Adrienn; Gyula: Urbán Tibor; Kati: Bacskó Tünde; Ernő: Ottlik Ádám; Anikó: Szabó Vera; Narrátor: Zayzon Zsolt.

Alkotók: Miklós Melánia, Mohácsi István, Szurdi András és a társulat

Az előadást beszélgetés követte az íróval, színészekkel és pszicho terapeutákkal.

KeresztHuzat Társulat: Semmi újság…

A KeresztHuzat Társulat Semmi újság…. című előadása a 2009-es EKF felvezető évének egyik produkciója volt. Az újboli előadásra 2010. április 19-én került sor a pécsi Dominikánus Házban. Válogatás Örkény István egyperces novelláiból. Három színész, három zenész és egy operatőr kommunikációs játéka.

Szereplők: Szabó Vera, Pál András, Urbán Tibor

Zenészek: Bárány Tamás, Károly Zoltán, Büki Richárd
Képi effektek: Somogyi Eszter

orkeny_feher

EKF 2010: Európa Kulturális Kertvárosa Fesztivál

A CULT-FUSION Egyesület a Pécs Kertvárosért Egyesülettel közösen 2010 májusában 28-30-között Pécs Kertvárosi részén a megújult Apáczai téren és a pécsi Apáczai Nevelési Központban három napos művészeti fesztivált rendezett. Az egyesület a fesztivál szervezéséhez, lebonyolításához egyesítette a Kertvárosban működő civil szervezeteket, művészeti csoportokat.

A rendezvény helyszíne a pécsi Apáczai Csere János Nevelési Központ (Pécs Apáczai körtér 01), illetve az intézmény előtt felújított Apáczai körtér (Agora) volt. Kihasználva a tér és az épületegyüttes adottságait a NEVKÓ kiállítások, színházi előadások, koncertek, játszóházak helyszínévé válhatott.

Az Európa Kulturális Kertvárosa program a főiskolai, egyetemi, középiskolai tanév végének közeledtével a város ifjúságának, fiatal értelmiségének, a kertvárosi lakosoknak 2010. május 28-30. között nyújtott multikulturális programot. A külföldi látogatók számára betekintést adott egy megújult (felújított házak, közterek, ANK) közép-európai lakótér kulturális gazdagságába. A fesztivál a civil szerveződések összefonódásával, sikeres rendezvénnyel példát mutatott összefogás, és a helyi kultúra erejére. A program egyszerre szólt az ifjúságnak, a színház, kiállítás, és koncertlátogató közönségnek, megmozdította a családok minden generációját. A három nap alatt több mint 2000-en vettek részt a rendezvényen.

Részletes programismertetés

2010. Május 28. (Péntek):

14.30 Hamupipőke- mese táncjáték

15-00-17.00  Sor és váltóverseny – családi, baráti csapatok részére, SZ0MSZÉDÜNNEP a REPÜLŐ SZŐNYEGEN, Zsonglőr bemutató, Csocsó bajnokság.

CIVIL Szervezetek bemutatkozója: Tett-hely pavilon, Esélyek Háza, Az emberség erejével, ZION

19.00 Ördögszekér Kompánia – bábelőadás

20.00 Édelmann Szófia – koncert

21.00 Jazz For Fun – koncert

2010. Május 29. (Szombat):

8.00 SFOR Pécs March – emléktúra

14.00 -18.00 Gyermeknapi Vigasságok:

Baba-Mama Koncert

Kézműves Játszóházak

15.00 Az ANK művészeti csoportjainak bemutatója

16.00 T-Dance csoport  hipp-hopp  bemutatója

16.45 ANK kis énekesinek bemutatója

17.00 Benkó Dixiland Band koncert színházterem

19.00 Hurock Együttes koncert

21.00 Sound World Music koncert

2010. Május 30. (Vasárnap):

14.00 Vendégünk: FARKAS BERTALAN űrhajós: Előadás és beszélgetés a repülő szőnyegen, Kiállítás: „Ilyen lesz a Föld 30 év múlva” rajzpályázat legjobb alkotásaiból.

15.00 Pécsváradi Country Club előadása

16.00 KOLPING Iskola Tánctagozatának bemutatója

Folyamatosan: Gyermekrajz kiállítás, Kézműves sátrak, borok és rétesek, büfé, Gyermek játszóház (szombat és vasárnap).

A Boja kislemezének felvétele

A Boja 2010-től működő zenekar, mely a Sound-World Music együttes többszöri átalakulása után jött létre. A Boja hun eredetű szó jelentése: törődés, gazdagság. Az együttes magyar népdalokat fusionál progresszív jazz-rock elemekkel. A Boja tagjai: Martos G. Csongor – ének; Stangl-Bokor Viktória – ütőhangszerek; Balázs Gergely – hegedű, ének; Károly Zoltán – nagybőgő Büki Richárd – gitár.

Kislemezüket a Csikós Miklós (Mobil hangstúdió) hangmérnök vezetésével vették fel 2010 augusztusában. Grafikai tervezés: Somogyi Eszter.

A felvételek elkészítését, az utómunkát, a lemezgrafika elkészítését, a nyomdai elkészítést 100 példányban, a lemez csomagolását egyesületünk közösen támogatta a Határokon Túli Magyarságért Alapítvánnyal és a Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központtal.

KeresztHuzat Társulat: Szép Ernő Kávéház

Egyfelvonásos előadás egy nem kívánt, be nem teljesült, de mégis összejött párkapcsolatról. A produkció létrejöttét egyesületünk támogatta. A bemutatásra 2010. augusztus 06-án került sor Palkonyán, az Ördög Katlan fesztivál keretében.

Színészek: Szabó Vera, Pál András, Lass Bea, Takács Géza
Zene: Puskás Péter
Alkotótárs: Miklós Melánia

Advent Hangjai: Devecseri Karácsonyi Koncert

A „Sztárpalánta2010” tehetségkutató verseny díjazottjainak karácsonyi koncertjét 2010. december 19-én rendeztük Devecseren. Az iszap katasztrófa sújtotta településen élők számára tartott rendezvényre gyűjtést szervezett a pécsi Fogd a Kezem alapítvány és a Baptista Szeretetszolgálat. Az ajándékcsomagok „cipős dobozok”, és a fellépők szállítását biztosítottuk.

Felléptek: Édelmann Szofi, Schobloher Barbara, Dudás Dóra, Sarusi Kis Flóra, a Black Sound Zenekar, Hanzli Fanni.

Hozzászólások lezárva.